Nu dat ik zo een paar dagen met Twitter bezig ben en al iets meer begrijp van het enthousiasme van anderen over de tool ben ik wel benieuwd wat er zoal wordt getwitterd over een aantal, voor mij interessante, zoektermen.
Ik kan bij Twitter zelf zoeken naar bijvoorbeeld bibliotheek (bovenin zoekbalk):
Ik krijg dan de Twitterdeelnemers die de term bibliotheek in de korte biografie hebben staan. In dit geval maar vier mensen/organisaties. Ik zie geen rssfeed van deze zoekvraag dus kan ik niet op de hoogte blijven van nieuwe deelnemers die iets met de bibliotheek hebben. Ik kan wel met degene met wie ik nog niet geconnect ben een connectie bouwen.
Om te kunnen zoeken op bepaalde termen die in tweets moet ik gebruik maken Twitter Search. Hier voer ik ook de term bibliotheek in:
Ik krijg veel resultaten. Met aan de rechterkant in het beeld een rssfeed knop en een twitter-this-result knop. De eerste is handig, de tweede zie ik het voordeel nog niet zo van. Waarom zou ik deze resultaten van anderen willen twitteren? Je kunt niet alleen op zoektermen zoeken, ook zijn er andere mogelijkheden lees ik op de search operatoren pagina. En als ik de search plugin installeer (klik op de knop) dan staat twitter search vanaf nu ook in mijn zoekbalk van de browser.
Met TweetDeck kan ik mijn zoekvragen op een mooiere manierĀ presenteren en ook andere volgen.
Op de website van TweetDeck staat:
TweetDeck enables users to split their main feed (All Tweets) into topic or group specific columns allowing a broader overview of tweets. To do this All Tweets are saved to a local database. The far left column will always contain All Tweets. The GROUP, SEARCH and REPLIES buttons then allow the user to make up additional columns populated from the database. Once created these additional columns will automatically update allowing the user to keep track of a twitter threads far easier.
Voordeel van TweetDeck is dat je ook kan twitteren als je offline bent want zodra je weer online bent worden tweets automatisch geupload. Installatie is eenvoudig en scherm ziet er mooi vormgegeven uit. Zoeken kan door een zoekterm in te typen en te kiezen voor local of global. Ik kan verschillende kolommen gebruiken om zoektermen in te voeren. Als ik wil kan ik dus bijvoorbeeld de resultaten van zes zoektermen weergeven. Ook kan ik een timeframe van maximaal 48 uur instellen voor de tweets en de drie kolommen naar links of rechts verplaatsen. De kolom twitscoop laat mij zien waar momenteel de buzz over gaande is. En ik kan groepen aanmaken. Stel dat ik een aantal twitteraars volg die veel schrijven over social software dan kan ik deze tweets samenvoegen in een groep.
Momenteel gebruik ik Twhirl om iedereen te volgen maar misschien is het beter als ik overstap naar TweetDeck.
Monitter lijkt op TweetDeck maar vindt drie zoektermen voldoende. Het voordeel van Monitter is dat je niets hoeft te downloaden maar gewoon online kan kijken naar de zoekresultaten.
Monitter maakt, zoals gezegd, gebruik van kolommen, drie in dit geval. In de drie kolommen kan ik drie zoekvragen kwijt en kan ik aangeven in welke straal (kilometers) ik hierop wil zoeken. Ook kan ik de taal van de tweets invoeren. Een widget kan ik op mijn blog plaatsen, waarmee anderen dan kunnen zien waar ik op zoek op dat moment. Geen idee waarom ik dat zou doen, maar ach het is een leuke feature. Een nadeel van Monitter is dat ik alleen de laatste tweets zie langskomen, dus als ik even niet oplet, zie ik ze nooit (vooral als er veel over een onderwerp wordt geschreven). Maar er is wel een rssfeedknop dus kan ik deze overnemen en in mijn reader lezen.
Dus wil je snel even iets zoeken binnen twitter, gebruik kan twitter search. Wil je zoekresultaten met elkaar combineren en vergelijken, gebruik kan Monitter. En als je nog meer wilt dan is TweetDeck een goede oplossing.