Best heftig!

Cubehouse

Cubehouse,
originally uploaded by moqub.

Normaal gesproken probeer ik het aantal prive-items op dit blog tot een minimum te beperken maar wil nu toch schrijven over iets wat mij direct aangaat.

Gister viel er een brief van de gemeente Rotterdam op de mat. In deze brief worden de bewoners van de kubuswoningen uitgenodigd voor een informatie-avond aanstaande donderdag. Tijdens deze avond gaat de gemeente ons uitleg geven over een plan. Een plan waarbij de gemeente 20 gedetineerden wil laten herintegreren in de samenleving. Best een goed plan, denk je dan. De locatie die de gemeente hiervoor heeft uitgekozen is minder gelukkig. Dit is namelijk een (grote) kubus.

Twintig gedetineerden op een bewonersgroep van nog geen veertig is buiten proportie. Tel hierbij op dat de kubusbewoners een soort dorp in de stad in stand houden en daar erg hard voor werken en trots op zijn. Tel hier ook bij op dat de kubussen terrasjes delen en veel bewoners samenkomen op een groot plein in het midden, alsof het een dorpsplein is.

Een groep van twintig gedetineerden die moeten herintegreren. De wethouder van Volksgezondheid, welzijn en maatschappelijke opvang (Jantine Kriens) dacht waarschijnlijk (samen met de Stichting Exodus) dat omdat de kubusbewoners een hechte groep zijn integreren hier gemakkelijk moet gaan. Vanuit haar oogpunt een perfecte locatie dus.

De kubusbewoners denken hier helaas anders over. Zij willen geen invasie van gedetineerden. En dus hebben zij de pers ingeschakeld. Gister al een item in het AD, vanavond een item in Hart van Nederland. En ook TV Rijnmond is al langsgeweest. Zij snappen niet hoe de wethouder een uniek stukje Rotterdam, dat elke dag wordt bezocht door massa’s toeristen, wil veranderen in een …… (vul dat zelf maar in). En dus bereiden zij zich voor op dat wat aanstaande donderdag gaat komen.

Update (15 juli): buurman Jeroen geeft op zijn website een toelichting op Stichting Exodus en de consequenties van dit plan op een uniek stukje Rotterdam.

Update (19 juli): op www.overblaak.nl is een verzameling links te vinden die verwijzen naar de media die er tot nu toe al aandacht hebben besteed aan de “Blaakse Bajes”.

9 thoughts on “Best heftig!”

 1. Da’s inderdaad best heftig ja! Begrijp niet helemaal hoe je maar liefst 20 gedetineerden in één kubus krijgt, maar los daarvan, waarom nou juist een kubuswoning? Omdat die muren niet zo snel op ze afkomen? Onhandige move zeg, hoop voor je dat het goed afloopt. Succes donderdag!

 2. @ Gerard,

  de bewuste kubus is een zogeheten superkubus – het zijn 4 gewone kubussen tegen elkaar aan. Op zich zouden die 20 mensen moeten passen. Dank je wel.

  M.

 3. Was benieuwd of je gisteren in beeld zou komen bij Hart van Nl, maar zag andere blondines. Succes donderdag!

 4. Goh, ik ben de laatste om ex-gedetineerden geen tweede kans in de samenleving te gunnen maar dit gaat toch echt te ver. Buiten alle proporties en gedoemd om tot leegloop van de ‘gewone’ kubussen te leiden!

 5. De manier waarop de gemeente het e.e.a. aan de buurtbewoners communiceert is verre van netjes. Het selectief bezorgen van een aantal gekopieërde brieven, net voor het weekend en in de vakantieperiode.

  Ook is de inhoud van de brief discutabel. Hierin wordt gesproken over “ex-gedetineerden”, “24 uurs begeleiding” en “goede relatie met de omgeving op de locatie Westzeedijk”

 6. Sterkte gewenst !
  Met een combinatie ‘gemeente-sociale sector’ als tegenpartij sta je in ieder geval met een pro-deo advocaat of het bureau voor rechtshulp gegarandeerd kansloos.
  Zorg dus voor een goeie advocaat; het minste risico loop je daarbij met een advocaat die geen netwerk heeft in het Rotterdamse !
  Enig fatsoenlijk recht zullen de bewoners nog niet tegenkomen bij een zitting van een gemeentelijke Bezwaarschriftencommissie….dat is een lachertje, namelijk. Jullie zullen hogerop moeten om nog enige kans te maken.

 7. Was het originele plan niet ooit om van die lege superkubus een jeugdherberg oid. te maken? Of hebben we het nu over een andere lege superkubus?

  …en wat een plek om te herintegreren zeg…midden in het touristisch hart van Rotjeknor. Je moet het ergens doen zou je denken, maar is dan een ‘echt’ woongebied niet beter?

  Veel sterkte donderdag!

 8. @ Mark,

  in de kubus waar voorheen de Hogeschool van Rotterdam zat komt volgend jaar de Stay-Okay. Zij gaan deze zomer beginnen met verbouwen. De kubus waar eerst de Laserzone zat, daar wil de gemeente nu de gedetineerden plaatsen. Dus voor op het plein, aan de kant van de markt.

  M.

Comments are closed.

WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com