Delicious maar dan voor plaatjes

Delicous is tegenwoordig te bereiken via delicious.com, vi.sualize.us de delicious voor plaatjes nog niet. Voordeel van plaatjes bookmarks bij vi.sualize.us bewaren (in plaats van de url bij delicious) is dat je het plaatje ziet.

Een voorbeeld van hoe het werkt. Ik heb mij aangemeld bij vi.sualize.us en krijg na inloggen het scherm waar ik de plugin voor firefox kan installeren (dit doe ik natuurlijk). Vervolgens kan ik elke foto die ik tegenkom op het web toevoegen aan mijn account door op rechtermuisknop te klikken en add to vi.sualize.us te kiezen.

Ik krijg dan een pop-upscherm met velden als description en tags. Ik kan ook de titel aanpassen maar onder dat veld staat don’t forget to credit the author, when possible! Het is tenslotte niet jouw eigen plaatje. Klik op bewaar en de afbeelding staat in jouw afbeeldingenmap op vi.sualize.us. De pagina met jouw afbeeldingen ziet er zo uit:

Als ik op het plaatje klik krijg ik extra informatie over waar het origineel zich bevindt bijvoorbeeld.

Uiteraard kan ik zoeken in afbeeldingen van anderen en deze toevoegen aan mijn favorietenlijst. Als ik dit doe dan verschijnt die afbeelding op mijn eigen pagina. Ik hoef dus niet naar een apart gedeelte van mijn vi.sualize.us site te gaan ik zie ze direct als ik inlog. Ook zie ik hoeveel andere mensen de afbeelding al bewaard hebben en kan ik vrienden worden met gebruikers die ik graag wil volgen.

Nu is het natuurlijk fijn om afbeeldingen terug te kunnen vinden die je ergens een keer hebt gezien. Nadeel is alleen dat je deze afbeeldingen misschien niet mag hergebruiken omdat er copyright op zit. Vi.sualize.us zou voor mij bruikbaarder zijn als je bij het plaatje direct kan zien waarvoor je heb kan gebruiken. Zoals Flickr bijvoorbeeld wel doet. Om dit te realiseren moet je natuurlijk aan de gebruiker vragen om een veld met copyright (en wat je wel met de afbeeldingen mag doen) in te vullen. En dat zal voor sommigen weer net een stap te ver zijn.

Met dank aan: Read/Write web (die naast vi.sualize.us nog twee voorbeelden geeft van bookmarking tools voor afbeeldingen)

2 thoughts on “Delicious maar dan voor plaatjes”

  1. Ik heb het gelijk uitgeprobeerd en wat ik heel handig vind is dat bij het opslaan ook de url wordt opgeslagen. Dus kun je gemakkelijk zien waar de foto vandaan is gehaald. Handig voor het citeren.

Comments are closed.

WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com