Ik en de Jawbone UP

Vorig jaar zomer, tijdens een lunch met een vriendinnetje, zag ik dat zij wel een hele mooie armband om had. Dus ik vroeg haar, van welk merk is dat. Bleek het een hele bijzondere armband te zijn. Het was namelijk een armband die meet hoe je beweegt, slaapt en waar je met een app kan bijhouden wat je eet. Het was de Jawbone UP.

In een tijd waarin mijn vriend en ik weer eens batterijen in de weegschaal hadden gedaan en afspraken om gezonder te gaan leven kwam het bandje precies op het juiste moment. Ik viel voor design en kocht de UP, mijn vriend vond andere dingen belangrijk en koos de Fitbit. Beide bandjes hebben voor en nadelen. Maar met allebei kun je ongeveer hetzelfde.

jawbone up

De UP is er in verschillende maten en kleuren. De mijne, een zwarte, kochten we bij Amazon. Ik ben op 29 augustus de UP gaan gebruiken. De apps zijn er voor zowel Android als iOS en zijn qua functionaliteiten net even anders, dus dat is wennen. Met de iPad bijvoorbeeld heb ik toegang tot een ruimere database aan eten en drinken. Maar over het algemeen doen allebei de apps wat ze moeten doen.

De UP meet hoe je slaapt, beweegt en zelf voeg je toe wat je eet. Dat ziet er dan zo uit:

up_2

Op donderdag 12 december haalde ik mijn target qua bewegen (10.000 stappen per dag). Sliep ik net niet voldoende (target staat op 8 uur per nacht) en qua eten kan het.

up_3

Een overzicht van het bewegen ziet er dan zo uit. Zelf heb ik toegevoegd in de app dat ik heb gesport om 19.00 uur. In het overzicht zie je precies hoeveel calorieën je verbruikt hebt op die dag en dat helpt je weer als je wat je eet hebt toegevoegd. Iedereen snapt dat als je teveel calorieën eet en niet voldoende beweegt je daar van aankomt. Maar om het dan te zien in een app is net even anders. Je wordt je veel bewuster van je gedrag. Het bandje zorgt daar niet voor maar het helpt enorm. Als ik aan het einde van de dag nog stappen mis dan maak ik een avondwandeling na het eten.

Dat overzicht hebben werkt ook met slapen. Soms denk je dat je slecht hebt geslapen. Dat je de halve nacht hebt wakker gelegen. Als je dan in de app kijkt valt het wel mee.

up_4

En als je het bandje langer gebruikt ga je patronen zien en dat is erg interessant.

Het fijne aan de UP vind ik dat de app goed samenwerkt met bijvoorbeeld runkeeper. Dus als ik nu ver ga fietsen of wandelen wordt die stappen/bewegingen meegenomen in de UP-app. Ik vind het niet vervelend dat de UP geen bluetooth heeft, alhoewel ik me voor kan stellen dat het handig is. Ik was in no-time gewend aan het bandje dag en nacht dragen. Een ook het ‘s avonds aanzetten van de slaapstand ben ik maar 1x vergeten. Je kan dan handmatig achteraf wel toevoegen dus als je het vergeet is het niet erg.

Op 18 december ging mijn bandje kapot. Ik probeerde alles, zacht resetten, hard resetten. Soms leek het of het bandje het weer deed maar hij gaf geen data meer door aan de app. Contact opgenomen met de helpdesk en ik werd supersnel geholpen. Na wat over en weer gemail en getest kwamen we tot de conclusie dat ik een nieuw bandje zou krijgen maar met de feestdagen zou het even kunnen duren. En hoe raar het ook klinkt, ik mis mijn bandje. Gister is een nieuw bandje vanuit Ierland verzonden en ik hoop dat hij morgen in de brievenbus valt. Want ik ben FAN van de UP. Of moet ik zeggen ik ben FAN van een bandje wat mijn slaap en bewegingen meet.

One thought on “Ik en de Jawbone UP”

Comments are closed.

WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com