Scope on Management: Start being a leader

In de afgelopen twee maanden ben ik twee keer, twee dagen op cursus geweest. Deze cursus werd aangeboden door mijn werkgever en was onderverdeeld in twee blokken, een blok ging over persoonlijke effectiviteit en een blok over leiding geven aan anderen en over verandering. Nu geef ik als projectleider niet direct leiding aan anderen maar je steekt altijd wel iets op van zo’n cursus dus was dat niet erg. De cursus werd begeleid door Hans en Herman van Kern Konsult.

Zo’n eerste ontmoeting met de overige deelnemers is altijd even lastig. We waren met zijn 10-en, allemaal collega’s van verschillende onderdelen van de TU Delft. Ik hield mij een beetje op de achtergrond, wilde eerst gewoon even kijken en luisteren. Voor het begin van de cursus hadden wij een vragenlijst in moeten vullen. Op basis hiervan werd een persoonlijk Insights profiel gemaakt. Insights is gebaseerd op het werk van Jung waarbij wordt uitgegaan van het unieke in elke mens maar ook op de psychologische voorkeuren die de mens heeft en die hem een bepaalde kijk op situaties geeft. Deze voorkeuren zorgen voor jouw manier van communiceren, besluiten nemen en hoe je samenwerkt. Het kan dus heel interessant zijn om binnen een team te kijken naar persoonlijke profielen en hoe deze met elkaar omgaan.

Om het profiel inzichtelijk te maken wordt gebruik gemaakt van vier kleuren: rood, groen, blauw en geel. De kleurrijke uitspraken maken de kleuren meer duidelijk.

Blauw: ik doe het JUIST
Rood: ik doe het NU
Groen: ik doe het met ZORG
Geel: ik doe het SAMEN

Nu is het profiel gemaakt naar aanleiding van de vragen die van te voren zijn gesteld. Toen ik mijn profiel zag had ik het idee dat hij niet helemaal klopte met wat ik had geleerd over de verschillende kleuren. Ik had een blauw/groen profiel en was op het insight wiel ingedeeld als coördinator. Ook de trainers hadden het idee dat er iets niet klopte zodat ik de vragenlijst opnieuw moest invullen. Hierna kwam er een geel/rood profiel uit met wel nog iets van groen maar al veel minder blauw. Op het wiel werd ik nu ingedeeld als inspirator. Ik kan niet anders zeggen dan dat dit profiel beter bij mij past maar vreemd is het wel. Was ik op de dag dat ik de eerste vragenlijst misschien te gehaast of had ik er gewoon geen zin of tijd voor? Ik kom er waarschijnlijk nooit achter en ga maar even op het inzicht van de trainers af die dit laatste profiel absoluut beter vonden passen dan het eerste profiel.

De eerste twee dagen deed ik met de groep allerlei opdrachten die te maken hadden met beslissingen nemen, communicatie. Erg intensief maar super interessant. De tweede keer twee dagen ging meer over leiding geven en het was tijdens de tweede dag dat ik een fimpje te zien kreeg dat mij erg inspireerde en dat er ook voor heeft gezorgd dat ik deze post schrijf.

Aan het woord is Dominic Miller (een wereldberoemde gitarist die onder andere veel met Sting samenwerkt)  die wordt gefilmd door Nic Askew. De titel the balls to stand naked.


‘the balls to stand naked’ from Nic Askew on Vimeo.

Miller is trots op het feit dat hij kansen ziet als deze zich voordoen. Als hij bijvoorbeeld twee akkoorden naast elkaar ziet die een bepaalde kwaliteit ten opzichte van elkaar hebben, dan ziet hij dat als een kans om iets te creeren. Hij ziet die twee akkoorden als een verhaal dat schreeuwt om verteld te worden waarbij hij de verantwoordelijkheid heeft om dit verhaal te vertellen.

miller

Verhalen vertellen. Het lijkt wel of hier telkens op teruggekomen wordt. Welk verhaal vertel jij? Welk verhaal vertelt jouw bibliotheek, de verzamelplaats van verhalen? Zien wij kansen en mogelijkheden en nemen wij onze verantwoordelijkheid om de verhalen te vertellen?
Ik werd geinspireerd en dus vertel ik hier mijn verhaal. Mijn verhaal van vier dagen cursus waar ik bijzondere mensen ontmoette en mezelf een beetje beter leerde kennen.

2 thoughts on “Scope on Management: Start being a leader”

 1. Hi Lies,
  Je maakt me heel nieuwsgierig!
  Naar de training maar vooral naar wat je voor jezelf geleerd hebt.

  CuSoon!

  Marion

 2. Mooi verhaal!

  “To be is to be related” (krishnamurti)

  Wel apart van dat profiel. Zo zie je de beperkingen van tests. Je kent jezelf altijd beter 🙂

Comments are closed.

WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com