Ik hoor steeds meer goede verhalen over Joomla (open source cms en meer). Ik heb al goede blogsoftware anders was ik misschien wel overgestapt. Ben je benieuwd of Joomla ingezet kan worden voor de bibliotheekwebsite neem dan een kijkje op Joomla in Libraries. Hier vind je handleidingen, extensies voor de bibliotheek, voorbeelden van bibliotheken die Joomla gebruiken en een forum.
Meer info: Joomla in Libraries
Met dank aan: Library Stuff
Hi Moqub e.a.
Joomla gebruik ik voor één van mijn sites : http://www.gezondwijs.nl/
Dat bevalt goed tot nu toe hoewel ik de achterkant als administrator / supermoderator niet altijd even simpel vind.
Gezondwijs oftewel de Gezondheidswijzer is het publieksinformatiecentrum van mijn GGD. Geen bibliotheek in de klassieke zin van het woord, maar wel bibliotheekachtige taken.
En op deze site (in aanbouw) is niet alleen Joomla het vermelden waard, ook is aardig eens te kijken naar hoe links naar folders (Furl) en sites (Delicious) zijn geregeld. Er zit automatische attendering in verstopt op basis van profielen (SDI) en 85 % van de klantenvragen via het contactformulier worden automatisch afgehandeld op basis van tekstherkenning. Dat ziet er wat ingewikkeld uit, maar is erg handig om taken te verdelen onder de vele vrijwilligers en professionals die op afstand meewerken aan de site en dienstverlening erachter.
Ik ken geen bibliotheek die op =deze= Web 2.0 manier werkt… maar hoor het graag. Op mijn weblog staat meer vermeld over Web 2.0 achtige uitspattingen.
Groet
Rita Niland
http://blogger.xs4all.nl/ritanila
Ik ben zelf al enige tijd diep in Joomla bezig, en ik denk dat het best in te zetten is voor een ‘Web 2.0’ (eerste prijs voor meest misbruikte marketing-term van 2006) oplossing. De structuur die Joomla forceert met sections en categories is wel even wennen, maar helpt ook met het geordend houden van je informatie.
Vooral de uitbreidbaarheid d.m.v. (ondertussen al behoorlijk veel) extensions is erg lekker, en voor een beetje PHP coder erg eenvoudig zelf nog verder aan te passen en tweaken. Daarbij is ook de ingebouwde installer lekker snel en simpel werken.
Als je als ‘Super-Administrator’ (term van joomla, niet van mezelf) inlogt is het inderdaad in eerste indruk best complex, maar juist de verschillende userniveaux zorgen er voor dat een paginabeheerder (content manager) niet zomaar aan de ‘technische’ kant kan sleutelen (zo houd ik bijvoorbeeld mijn baas buiten de technische kant van de site, want dan zou het snel einde site zijn 🙂 )
Wij installeren en beheren nu voor een groeiend aantal klanten Joomla sites, en stuk voor stuk vinden ze het na de eerste gewenning lekker werken. Over het algemeen is met een gebruikersinstructie van 10 a 15 minuten alles al grotendeels duidelijk.
Ik ben al een tijdje op zoek naar software om een makkelijk een website te maken. Ben mij nu aan het verdiepen in Weebly.com. Werkt ook erg makkelijk.
http://www.weebly.com
Bedankt voor de tip over deze website.
Als van huis uit “echte biebmiep” (IDM in de jaren ’90 van de vorige eeuw), kan ik zeggen dat het werken met een CMS als Joomla (of bijv. ook e107) heel fijn werken is. Zeker als je geen echte programmeur bent, maar van huis uit wel gewend bent met indelen en categoriseren bezig te zijn, kun je in korte tijd een leuke site opzetten, waarbij meerdere mensen (de leden) kunnen bijdragen aan het up-to-date houden (Web 2.0 !). Als beheerder heb je de mogelijkheid extra functionaliteit in te bouwen in je site door middel van plugins/extensions, die door de vele “echte programmeurs” in de open source wereld worden gemaakt.
Voorwaarde voor dit CMS is wel dat je een site hebt waar MySQL en PHP draaien en dat je voldoende rechten hebt om bestanden te plaatsen/verwijderen.
Op mijn werk gebruik ik Joomla of e107 niet, maar voor mijn vrijwilligerswerk houd ik er verschillende sites mee bij.
@ IH,
als ik zo snel even kijk naar weebly dan lijkt het op een webbased manier om websites te bouwen. Joomla is een echt cms en kan meer dan alleen websites maken. Daarnaast is het ook nog open source dus voor techneuten “heaven” – dat merk je wel als je de comment van Mark leest.
Ik vind het leuk om te lezen dat Rita en Linda gebruik maken van Joomla. De sites die zij als voorbeeld geven zien er ook mooi uit. Als ik meer tijd had zou ik zelf ook wel met Joomla willen experimenteren. Maarja tijd….
Moqub
In nederland hebben we ook een site opgezet voor bibliotheken die joomla hebben zie http://www.digibieb.nl/objoomla
De eerste bijeenkomst is vrijdag 10 okt. 2008 voor alle joomla bibliotheken
@ Jan de Waal,
dank je wel voor de tip!
M.