Het (internationale) bereik van Flickr

Vorig jaar bezocht ik met Gerard & Kathryn de National Portrait Gallery in Washington en ik maakte daar deze foto:

nationalportraito

Een aardige foto, zeker niet bijster briljant, gewoon wel oke. Op de foto staan tasjes van gerecycled materiaal.

Op 27 april van dit jaar kreeg ik een mail, vanuit Flickr verstuurd, van de webmaster van de National Portrait Gallery in Washington. In de mail verwees zij naar bovenstaande foto en vroeg mij of zij een detail uit deze foto als banner mochten gebruiken op hun nieuw vormgegeven website. Direct vertelde zij erbij hoe zij dat wilde doen. Een detail van de foto wilde zij dus als banner gebruiken, de volledige foto zou dan ook een plaatsje krijgen op de website in een sidebar met, als je daar op klikt, een popup met een groter formaat foto (500 x 333 pixels), informatie over de maker van de foto en een link naar de foto op Flickr.

Ik hoefde hier niet lang over na te denken. Natuurlijk mogen zij deze foto gebruiken. Ook al heeft de foto een CC-licentie die commercieel gebruik niet toestaat, als men het gewoon vraagt is er veel mogelijk.

Vervolgens stond er in de mail nog dit:

The National Portrait Gallery’s website receives between 5 and 6 million visits, annually.  Your image would be widely viewed with interested viewers linked directly to your Flickr site.

En toen heb ik meteen terug gemaild. Want wie wil nu niet dat zijn foto door zoveel mensen bekeken wordt.

De link die mij werd gestuurd ging naar de testversie van de site en ik heb hier eigenlijk nooit meer aan teruggedacht tot vandaag. Ineens nam ik mij voor om een kijkje te nemen op de site en jawel hoor mijn foto is gebruikt.

nationalportrait

En als je op de afbeelding aan de rechterkant klikt krijg je ook de beloofde pop-up.

nationalportrait2

Uiteraard ben ik hier superblij mee. En het is voor mij alleen maar weer een bewijs dat het (internationale) bereik van Flickr enorm is.

8 thoughts on “Het (internationale) bereik van Flickr”

  1. Wat leuk zeg!! Ik zou enorm trots zijn. En wat leuk dat ze het zo netjes afhandelen.

  2. Toevallig. Een collega van mij is onlangs ook benaderd met een zelfde vraag. Maar dan over een foto uit Australië. Lekker goedkoop voor dit magazine om zo aan mooie foto’s te komen.

  3. @ Annie,

    nu ben ik al eerder gevraagd om foto’s te leveren aan een online magazine over toerisme en ook dat vond ik niet erg. Wat deze keer bijzonder maakt is dat zij mijn foto gebruiken voor de website van een museum waar ik geweest ben.

    M.

  4. Kewl hoor! Leuke giftshop was dat trouwens, heb daar een set gekleurde magnetische blokjes gekocht, eigenlijk voor de kids, maar ze liggen bij Fontys op mijn bureau. Sommige bezoekers gaan er gelijk creatief mee knutselen, anderen vinden ‘t niks. Die laatste groep zijn opvallend vaak ICT-ers.

  5. Wat ontzettend leuk, zoiets. Daar kun je weer aan zien wat een goed medium Flickr is. De banner is mooi geworden. Ook leuk dat ze in het museum spullen van hergebruikt materiaal verkopen.

  6. Inderdaad lekker goedkoop voor al die clubs en magazines. Het stoot het brood uit de mond van vele prof-fotografen die proberen rond te komen van hun fotoverkoop!! En voordat je het weet wordt je gratis aangeleverde foto voor alles en nog wat gebruikt door de betreffende club.

  7. @ Fotograaf,

    uiteraard is dat de keerzijde van de medaille. Nu denk ik dat met de komst van de digitale fotografie de prof-fotograaf het toch al moeilijker heeft. Het is tenslotte voor veel meer mensen mogelijk geworden om mooie foto’s te maken. In dit geval ging het om een museum, een instelling dat toch al niet heel veel geld heeft. Als het een commerciele partij was geweest had ik nee gezegd.

    M.

Comments are closed.

WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com