Stel je bent aan je sciptie bezig. En stel je hebt geen zin om je tekst te laten corrigeren door een medestudent. Dan laat je het toch gewoon doen door een Wikipedia-community!
In de Verenigde Staten heeft een journalist van Esquire magazine A.J. Jacobs de proef op de som genomen. In eerste instantie wilde hij een artikel schrijven over Wikipedia en kwam toen op een innovatief idee. Hij postte zijn onvolledige stuk dat vol met fouten zat op een Wiki en wachtte af…..
According to the Wikipedia page for Jacobs’ story, the article was edited 224 times in the first 24 hours after Jacobs posted it, and another 149 times in the next 24 hours.
De journalist gaf aan de mede-auteurs wel een paar richtlijnen. Er moest scherp geschreven worden, het artikel zou tenslotte geplaatst worden in het tijdschrift.
In dit experiment kon iedereen meedoen en er werd ook meegedaan. En het ging goed. Maar het kan ook ontzettend misgaan met zo´n “wikitorial”, zeker als jolige personen menen verstand te hebben van een onderwerp en gaan lopen zieken.
Wat natuurlijk altijd een vraag blijft is: hoe zit het met auteursrechten? Moet iedereen die heeft meegeschreven genoemd worden of hoef je alleen je eigen naam onder het stuk te zetten, omdat de mensen vrijwillig mee hebben geschreven? Wat gebeurd er als studenten dit soort ideeen oppakken bij het schrijven van hun scriptie. Noemen zij de mede-auteurs dan in een voetnoot? En wat vindt een docent dan van dit soort creativiteit?
Bron: Esquire wikis article on Wikipedia
Via: Kairosnews