Anonimiteit over 10 jaar II

Laatst schreef ik er al iets over en werd er veel gereageerd. De vraag die ik mijzelf stelde was hoe het straks staat met de studenten die nu hun hele leven online zetten en over vier jaar gaan solliciteren.

The New York Times heeft voor dit onderwerp ook aandacht. In het artikel For Some, Online Persona Undermines a Résumé (inloggen verplicht) wordt hier op ingegaan. Er komen verschillende mensen aan het woord, de een werkt bij een klein bedrijf en screent sollicitanten, de ander werkt bij een groot bedrijf en screent bewust niet. Ook komen er studenten aan het woord die na het verwijderen van “ongewenste” teksten van het internet ineens wel werden uitgenodigd voor een sollicitatiegesprek. Veel studenten denken dat bedrijven niet even Googlen, omdat ze niet verwachten dat er mensen bij die bedrijven werken die verstand hebben van sociale netwerken.

Some companies, including Enterprise Rent-a-Car, Ernst & Young and Osram Sylvania, said they did not use the Internet to check on college job applicants.

“I’d rather not see that part of them,” said Maureen Crawford Hentz, manager of talent acquisition at Osram Sylvania. “I don’t think it’s related to their bona fide occupational qualifications.”

Ik begrijp bovenstaand bedrijf. Dat iemand graag een joint opsteekt in het weekend en daar een foto van online heeft staan wil nog niet zeggen dat iemand zijn werk niet goed doet. En dit geldt natuurlijk voor veel dingen. Maar toch… ik kan me zo goed voorstellen dat een bedrijf wel een controle uitvoert… en dan wil je toch liever niet dat zij iets van je vinden waardoor je niet wordt aangenomen. Je hebt het allemaal zelf in de hand. Ik hoop dat de Nederlandse student zich hier bewust van is, want social software is leuk en handig en kan ook veel voor bijvoorbeeld je netwerk betekenen. Als je je laat gaan, zorg er dan voor dat er geen foto/video/opname van wordt gemaakt.

Meer info: The New York Times
Via: Library Crunch

2 thoughts on “Anonimiteit over 10 jaar II”

  1. @ Danielle,

    zeker maar ik neem aan dat je van ons wel kan verwachten dat wij weten wat we doen 🙄

    M.

Comments are closed.

WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com