Ben jij een kei?

Op 2 oktober wordt onder de titel Jij bent een kei, een seminar georganiseerd over de kwaliteit en het imago van de informatieprofessional. Locatie: Koninklijke Bibliotheek te Den Haag. Start van de dag: 10.00 uur. Kosten: 65 euro, voor studenten geldt een gereduceerd tarief van 35 euro.

Aan het einde van deze dag moet er een aanzet komen tot een erkend systeem voor Competentie Kwalificatie & Kwantificering en een Certificatie van de informatieprofessional. Wouw, een certificatie van de informatieprofessional… En wat heb je dan als je een bibliotheekopleiding hebt gedaan, geen certificaat. Of is het de bedoeling dat de informatieprofessionals met een bibliotheekdiploma zich nog meer kunnen onderscheiden als zij ook nog een ander, meer bijzonderder, certificaat op zak hebben.

Op de website staat:

Met kei wordt dit straks allemaal een stuk makkelijker

 • kei wordt de norm waaraan de informatieprofessional zich kan meten en waaraan de informatieprofessional valt te herkennen.
 • kei wordt voor de informatieprofessional het middel zich te onderscheiden en voor de werkgever het middel snel de juiste man/vrouw op de juiste plaats te krijgen.
 • kei moet duidelijkheid scheppen in de uiterst veelzijdige wereld van de informatieprofessional.
 • kei staat voor Kwaliteit En Imago en wil door kwaliteit van het werk het imago van het vak vestigen.

Dus we hebben kei straks nodig om een informatieprofessional te herkennen. Wordt het voor een werkgever straks gemakkelijker om de juiste persoon aan te nemen. En alles wordt nog duidelijker. Want de wereld van de informatieprofessional is schijnbaar nogal onduidelijk.

Maar op de website staat ook:

Want hoe maak jij als informatieprofessional duidelijk welke kwaliteiten je hebt?

Volgens mij maak je als informatieprofessional duidelijk wat je kwaliteiten zijn door een indrukwekkende sollicitatiebrief te schrijven aan een bedrijf waar je graag wilt werken om daarna een nog indrukwekkender gesprek te voeren met je aanstaande baas over al die indrukwekkende dingen die je in het verleden hebt gedaan. Of door het onderhouden van bijvoorbeeld een weblog waarop je schrijft over het vak en jouw ideeën daarover. Misschien met een enkele post over zoektechnieken en nieuwe zoekstrategieën. Of je stelt je kwaliteiten tentoon op congressen door het geven van (poster)presentaties of je hebt een bijzonder uitgebreid netwerk.

Ik snap het werkelijk niet. Wat is nu het doel van dit seminar? Wordt de informatieprofessionals geleerd hoe zij zichzelf beter moeten verkopen omdat een bibliotheekopleiding je dat blijkbaar niet leert ofzo. Hebben de informatieprofessionals soms serieus last van een imagoprobleem?

De dag is er voor iedereen in het informatievak.

Het seminar is van belang voor zzp-ers in de informatiedienstverlening en alle informatieprofessionals in dienst van overheid, bedrijfsleven, onderwijsinstellingen, instituten, maatschappen, archieven en openbare bibliotheken. Dus alle documentalisten, content- , informatie- en kennismanagers, bibliothecarissen, desk-researchers, archivarissen en iedereen die zich professioneel met informatie bezighoudt en hun managers.

Voor een zzp-er kan ik mij voorstellen dat het seminar interessant kan zijn. Zij moeten zich elke dag weer verkopen aan potentiele opdrachtgevers. Maar voor de rest. Als het goed is hebben deze mensen een baan, worden zij al dan niet gewaardeerd door de baas en hebben zij een extra certificering naar mijn mening niet nodig. En trouwens stel nou dat die certificering heel belangrijk wordt, dan kun je het wel schudden als je deze niet op zak hebt. Leuk vooruitzicht als je net met de opleiding IDM begonnen bent.

Het seminar wordt mede mogelijk gemaakt door de KB en een aantal bedrijven zoals AlQuin Total Quality, InfoResearch, InfoAcademy en iNfORMEDiAN. Stuk voor stuk bedrijven die zich bezig houden met kennismanagement en de informatiehuishouding van organisaties. Waarbij AlQuin onderdeel lijkt te zijn van Informedian, maar dat terzijde. En op de een of andere manier krijg ik het idee dat deze bedrijven op zoek zijn naar geschikt personeel, zij deze niet kunnen vinden en daarom zich gaan buigen over een certificering, zodat zij in de toekomst sneller in contact komen met die werknemers die zij nodig hebben. Maar ik kan er naast zitten….. wie het weet mag het zeggen. Want zoals gezegd, ik snap er echt helemaal niets van.

Gebruikt beeldmateriaal is afkomstig van Flickr – Stones van bwillis

6 thoughts on “Ben jij een kei?”

 1. “uiteindelijk wordt iedereen een kei”, staat als laatste zin op de site. Wie verzint er nou zo’n verschrikkelijk slechte slogan? Dat zal vast geen kei geweest zijn…

 2. Och Moqub,

  Wij laten ons toch niet kei gek maken door een kei nieuw initiatief, dat zichzefl ook nog maar kei erg moet gaan bewijzen.

  Persoonlijk ben ik wel benieuwd wat de KB en die andere bedrijven verstaan onder een kei goede informatieprofessional. Dit is denk ik voor iedereen die als informatiespecialist werkt wel interessant.

  Dat certificaat dat ze hieraan willen koppelen, vind ik zelf kei onbelangrijk.

 3. Met een goed CV waarin je aan kunt geven hoe actief je zelf bezig bent met je vak, ons vak, door bijvoorbeeld het noemen van recente cursussen, congresbezoek, netwerken, groepen, bestuursfuncties eventuele publicaties in tijdschriften, etc. of zoals je zelf al noemt weblogs, profileer je jezelf al als een kei.

  Wat voor sommige informatiespecialisten een probleem is, is het verkopen van jezelf, zelfvertrouwen, uitstraling, maar daar kun je op oefenenen, met je familie, vrienden en collega’s. Zij weten bovendien wie je echt bent en kunnen je daarin steunen.
  Dat zie ik niet direct gebeuren met zo’n workshop.

 4. @ WoW!ter,

  jij wel, jij hebt de prijs al een keer gewonnen dus jij bent zeker een KEI!

  @ Jeroen,

  ik laat mij niet gek maken hoor 🙂 Ik voel mij ook geen informatieprofessional (oeps), maar vind het gewoon een raar seminar.

  @ Ronald,

  dat oefenen zou fijn zijn, maar met vreemden, neuh denk het niet.

  M.

Comments are closed.

WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com