Blijkbaar ben ik er niet klaar voor

Ik had vandaag bewust geen laptop bij me – had ook niet verwacht dat er gratis wifi aanwezig zou zijn. Dus van mij geen live verslag vanaf de CWIS-bijeenkomst met de titel Web 2.0; zijn we klaar voor de werkelijkheid? Dus nee ik ben er niet klaar voor, ik heb vandaag gewoon in mijn schriftje aantekeningen gemaakt. Wel klaar waren WoW!ter (8 posts), Willem (1 post) en Pierre (9 posts). Of ben ik er toch wel een beetje klaar voor?

Vandaag hoorde ik niet veel nieuwe dingen en toch was het een interessante dag. Een aantal sprekers kende ik al, een aantal ook niet. Ik vond het daarom erg leuk om Indira Reynaert vol overtuiging te horen spreken over Hyves in het onderwijs. Dat er iemand achter mij zat die het totaal niet begreep (omdat hij het principe van Hyves niet kende) deed hier niets aan af.

Wat opvalt: 200 mensen in het publiek, weinig laptops, +/- 10 bloggers, weinig licht in de zaal dus de sprekers zien niemand zitten, veel pauzes om te netwerken, goede sfeer.

Realiteit 2.0. Nu nog maakbaarder!
Maarten Siffels en Laurens Vreekamp (KRO, afdeling Digitaal)
De mannen van de KRO weten wel hoe ze iets moeten presenteren. De powerpoint ziet er gelikt uit, de getoonde filmpjes voegen ook echt iets toe. Tot nu toe dacht ik bij de KRO niet echt aan innovatie op het digitale vlak (misschien komt mijn AVRO verleden hier om de hoek kijken), ik was dan dus ook aangenaam verrast door deze presentatie. Maarten Siffels (de oudste van de twee, degene die eigenlijk net niet alles heeft meegemaakt) begint en legt uit dat realiteit anno 2007 gefragemteerd, gepersonaliseerd en vooral gemedialiseerd is. Als omroep moet je hier iets mee doen. Maar hoe en vooral wat? Als mediabedrijf zit je in een spagaat – de gebruiker maakt tegenwoordig zijn eigen content (user generated content) en bedient de massa terwijl dit eigenlijk de rol is van de omroep. Dus gaat de KRO aan de slag met deze nieuwe realiteit. Als voorbeeld wordt een filmpje getoond van een “mobile reporter” die met een mobiel iemand kort interviewt wat wordt getoond tijdens de uitzending van Goedemorgen Nederland. Er zijn een aantal van deze mobile reporters in Nederland beschikbaar die door een korte training hebben geleerd nieuws te brengen. De kwaliteit van deze mobiele-telefoon-filmpjes is misschien niet 100% maar het is nieuws, sneller gebracht dan dat iemand uit Hilversum ooit kan leveren. Dat de omroep geen eigenaar is van deze content nemen zij op de koop toe.

Laurens Vreekamp gaat vervolgens in op de nieuwe plannen van de KRO – met als onderwerp het digitaal archief. Iedere week brengt de KRO een audio-special met beelden/geluidsfragmenten/etc. van een bepaalde artiest (in het voorbeeld Herman Brood). Maar ook “moodstreams” horen bij deze nieuwe werkelijkheid. De gebruiker kan door middel van het kiezen van een mood een digitaal-luister-kanaal openen met fragmenten van muziek of interviews. Hier frons ik toch even mijn wenkbrauwen – er wordt namelijk een fragment van een mevrouw aan de telefoon de zaal in geschoten en de eerste vraag die ik mijzelf stel is: weet deze mevrouw hiervan? Is zij er van op de hoogte dat als ik straks de mood verdrietig kies ik haar stem hoor? Heeft zij hier toestemming voor gegeven? Ik heb deze vragen niet gesteld… maar als een van de mannen van de KRO dit blog leest, antwoorden mag 🙂

This call is being recorded
Willem Karssenberg (Drenthe College)
Na de KRO was Willem Karssenberg aan de beurt. Ik had Willen nog nooit horen spreken maar hij deed het erg goed. Grappig op de juiste momenten en zo leuk om even zijn dochter aan de telefoon te horen. Zijn presentatie ging over Skype en het omzetten van Skypegesprekken naar mp3. De toepassing voor het onderwijs is duidelijk. Ik zie hier zelfs mogelijkheden voor de bibliotheek. Want ook hier nemen medewerkers de telefoon op en misschien moeten zij dit ook eens oefenen. Of Skypen met de bieb. Volgens mij heeft nog geen enkele bieb in Nederland dit.

Multi-user game environments in het onderwijs
Harald Warmelink (Universiteit Utrecht)
Harald Warmelink laat door middel van voorbeelden (Second Life, Active Worlds en Neverwinter Nights) zien dat games in het onderwijs toepasbaar zijn en geeft daar ook voorbeelden van. Zijn scriptie gaat over dit onderwerp. Ik heb tijdens deze sessie niet veel aantekeningen gemaakt, het is gewoon niet zo mijn onderwerp. Wil je dus meer weten, lees dat de afstudeerscriptie.

Hyves in het onderwijs, ervaringen van een docent
Indira Reynaert (Docent Nieuwe Media, eXistenZ)
Erg benieuwd was ik naar de persoon en de presentatie van Indira Reynaert omdat zij een van de weinigen is die Hyves ook echt inzet binnen haar onderwijs. Nu moet ik toegeven dat het vak (nieuwe media) zich natuurlijk erg goed leent voor dit soort initiatieven. Na eerst met blogs aan de gang geweest te zijn heeft zij nu voor Hyves gekozen. Studenten zijn enthousiast en meer betrokken bij de studie en het onderwerp nieuwe media, en dus lijkt het een zeer geslaagd experiment. Naast studenten laat Indira ook specialisten en bedrijven toe in Hyves. Dit zorgt voor interactie tussen studenten en potentiele werkgevers – een win win situatie dus. Uiteraard heeft Hyves ook zijn beperkingen, het is tenslotte geen onderwijstool of ELO (en zal dit ook nooit worden). De vragen uit de zaal gaan dan ook over dit aspect en varieren van – waarom Hyves gebruiken en niet de ELO, wat gebeurd er met de content binnen Hyves (hergebruik)? Ik had nog wel een vraag voor Indira maar het was druk om haar heen in de pauze. Ik heb mijn kaartje gegeven en gevraagd of het goed is als ik haar email deze week. Uiteraard is dit geen probleem en dus zal ik mijn vraag via dat kanaal aan haar stellen.

Aantekeningen maken verboden?
Wat web 2.0 ons zou moeten leren over regels en verantwoordelijkheden
Pierre Gorissen (Fontys Hogescholen)
De presentatie van Pierre ging over iets om over na te denken: creative commons en copyright. Interessante kost. Want als je iets online plaats dan kan het gebruikt worden en wil je dit wel? Is het antwoord nee, dan niet plaatsen. Maar zelfs als je iets plaatst met een CC dan nog hebben sommige gebruikers hier lak aan. Zoals een luisteraar in de zaal die vertelde over “docenten” die overal plaatjes vandaan halen en gebruiken zonder ook maar een minuut na te denken over wat de eigenaar van dat plaatje daar van vindt. Hier is maar een oplossing mogelijk: OPVOEDEN!! Uitleggen dat online niet betekent gratis te gebruiken, vertellen over sites als Istockphoto of Corbis waar je beeldmateriaal voor een paar dollar kan kopen. Wat voor voorbeeld geeft een docent aan leerlingen als hij/zij zegt: dat plaatje heb ik gewoon van internet gedownload. Ik hoop dat Pierre’s verhaal mensen aan het denken heeft gezet en misschien wat verandering teweeg zal brengen.

YouTube: Broadcasting yourself to the world
Harriet Damen (Universiteit Leiden)
YouTube is uitermate populair en volgens Harriet Damen komt dit door een aantal dingen:

  • privacy (de keuzen om filmpjes online te zetten voor een selecte groep mensen)
  • fame (de kans om beroemd te worden)
  • humor
  • commercieel (televisiestation sluiten contracten af met YouTube)
  • community / social software component (het delen van content)
  • tags (zichtbaarheid vergroten)

Leuke presentatie, alleen jammer dat Damen niet echt inging op de toepassingen binnen het onderwijs. Binnen de bibliotheek zie ik wel mogelijkheden voor YouTube zoals informatievaardighedenfilmpjes, gebruikersfilmpjes (studenten laten de bibliotheek zien aan nieuwe gebruikers – maken reclame voor de bieb), aantrekken van nieuwe studenten met behulp van de bieb, etc.

En wat betekent SURFnet in dit geheel? Een sneak preview…
Sandra Passchier (SURFnet, Utrecht)
De laatste presentatie van vandaag ging over SURFnet en wat zij gebruikers aanbieden als het gaat om video en online netwerken/communities. Er liggen plannen klaar die nog uitgewerkt moeten worden maar binnenkort zal de website klaar zijn.

Al met al een interessante dag, goede pauzes om te netwerken en tijd om even bij te kletsen met de bibliobloggers en oud collega’s (GM leuk dat je er was!!).

4 thoughts on “Blijkbaar ben ik er niet klaar voor”

  1. @ Marina,

    net als boeken blijven pen & papier uitstekende middelen 🙂
    Leuk om je een keer in het echt te ontmoeten.

    M.

  2. Inderdaad niet echt iets nieuws gezien of gehoord, maar wel behoorlijk gebracht. Moreel bezwaar tegen enthousiasme over Portugees media concept. JdM insteek. Zag je de teleurstelling bij Maarten Siffels vanwege de beperkingen voor de publieke omroep om ook iets dergelijks te exploiteren? Zal mijn oud linkse verleden wel zijn wat opspeelt. Trouwens ik vond het ook leuk je weer eens te zien.

    GM

  3. @ GM,

    nog niet zo lang geleden mochten omroepen het geld dat zij kregen niet eens besteden aan internetuitingen. Gelukkig is die tijd ver achter ons. Ik heb de teleurstelling even gemist maar kan het me heel goed voorstellen. Als je zoiets als in Portugal kan doen als omroep dan ben je helemaal binnen. Dat dit dan wordt tegengehouden omdat je publiek bent moet wel even au doen.

    Tot een volgend congres! Maar dan wel even vertellen dat je komt hoor 🙂

    M.

Comments are closed.

WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com