CIL 2008 – Libraries as Laboratories for Innovation – Matt Gullett & Greg Schwartz

Matt Gullett & Greg Schwartz bundelen voor deze presentatie hun krachten. Soms begrijp ik niet hoe twee mensen erbij komen om samen een presentatie te geven, want deze twee mannen werken niet bij hetzelfde bedrijf. Hetgene dat zij gemeen hebben is dat zij allebei een lab hebben opgericht. Matt een media lab en Greg een innovation lab.

Matt Gullett begint en vertelt het publiek over ImaginOn – een bibliotheek/theater voor de jeugd in een gebouw net naast de bibliotheek van Charlotte & Mecklenburg County. In 1997 is het idee voor ImaginOn geboren toen de directeur van de bibliotheek en de directeur van het kindertheater tot de conclusie kwamen dat zij allebei een ruimtetekort hadden. En waarom dan niet samenwerken in het opzetten van een kinderbibliotheek/theater in een nieuw soort faciliteit met een orginele aanpak als het gaat om leren, educatie en kunst met als missie het tot leven brengen van verhalen.

Quote van de website van ImaginOn:

At ImaginOn, young people learn in many ways, through all five senses and “from the page to the stage.” It is the launching pad for remarkable journeys and endless possibilities.

Toch duurde het nog even voordat de plannen concreet werden en pas in 2005 werd ImaginOn geopend voor het publiek. Er zijn verschillende activiteiten voor verschillend doelgroepen, zoals bijvoorbeeld de loft voor alleen tieners, een bibliotheek voor peuters en een tech-omgeving voor jongeren.

Om een menselijk gezicht te geven aan de bibliotheek worden de plasmaschermen gevuld met afbeeldingen en quotes van de bezoekers. Volgens Matt lijkt de omgeving nog het meest op een AppleStore. En net als in die AppleStores willen ook zij informal instructions gaan aanbieden.

Games spelen een belangrijke rol in deze bibliotheek en dus is er ook een Experimental Game lab waar games gespeeld en gemaakt kunnen worden. Voor dit onderdeel hebben zij contact gezocht met Linden Lab voor sponsoring, maar ook met CapCom, ALA en The Playground. Sommige van deze externe partijen krijgen de mogelijkheid om onderzoek te doen en mogen daarbij de gebruikers van ImaginOn analyseren. Naast het Experimental Game Lab is er ook een Learning Lab waar nieuwe software uitgeprobeerd kan worden zonder dat de ICT afdeling hier zeggenschap over heeft. Een derde lab is het Media Lab. Hier kan muziek, video en digitale fotografie bewerkt worden. Hier maken zij gebruik van Blue Screen Technologie. Deze ruimte is niet alleen voor kinderen beschikbaar, ook volwassenen mogen hier gebruik van maken.

Van zoveel moois wordt een mens gewoon stil. Matt voegt nog toe dat je niet eens veel geld nodig hebt om plannen te realiseren. Je hebt enthousiaste medewerkers nodig en een bestuur dat je toestemming geeft om te beginnen. Hierna volgt het geld vanzelf. Als het idee goed is, volgt de rest vanzelf.

Na Matt neemt Greg het woord en zegt direct dat hij had gedacht dat zijn bibliotheek al veel verder met de uitvoering van de plannen zou zijn die zes jaar geleden werden bedacht en in een lijvig document werden beschreven. Zes jaar geleden had de bibliotheek namelijk het idee om een redesign van de bibliotheek te doen en nieuwbouw te bouwen. Dit plan werd het Labatory Library Project genoemd.
En omdat hij geen beeldmateriaal heeft om zijn verhaal te onderbouwen laat hij afbeeldingen zien van zijn favoriete kunstwerken. In het kort noemde Greg nog even Open Course Ware en dus heb ik hem aangesproken na de presentatie om te vertellen dat bij de TU Delft de bibliotheek in het OCW-project een grote rol heeft gekregen. Hij wil hier graag meer van weten en dus hebben wij kaartjes uitgewisseld. En daarmee heb ik weer een nieuw contact gelegd en groeit mijn netwerk steeds groter.

WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com