PICNIC 2008 – Secrets & Lies

Na Clay Shirky was het tijd voor Secrets and Lies van Genevieve Bell. Bell is een antropologe die werkt voor Intel en houdt zich onder andere bezig met liegen, en over dat liegen ging haar presentatie.

Lying is everywhere, in everything and always complicated!

Hoe gaat is, is de vraag waarop het antwoord het vaakst een leugen is. Mannen liegen vaker van vrouwen, maar vrouwen zijn er beter in. Heerlijk van die statements.

Waar ik even opveerde was de opmerking dat onderzoekers liegen zien als onderdeel van het dagelijks leven. Bell zegt a lie is a consious prevention of reality. Waarbij de leugen niet de tegenpool is van de waarheid, maar de tegenpool is van de realiteit, dit omdat de mens dingen onderdrukt waar hij/zij niet mee om kan gaan.

Lies are a form of play working through identity and rules

Het idee dat alle informatie voor iedereen toegankelijk moet zijn is relatief nieuw en heeft veel te maken met internet en andere nieuwe technologie.

We have taken our lies online and our devices cannot keep up

Het staat vast dat liegen slecht is, maar het is ook een feit dat liegen nu eenmaal gebeurd. Bell geeft het voorbeeld van de tentoonstelling Alter Ego. Als wij online liegen dan heeft dat vaak te maken met het beschermen van onze privacy. Zo heeft Bell bijvoorbeeld zichzelf buitengesloten van Flickr. Omdat zij gelogen heeft over haar geboortedatum bij het aanmelden en nu haar wachtwoord is vergeten kan zij niet langer inloggen. Conclusie, Flickr account geblocked. Maar soms heeft liegen absoluut geen consequenties, bijvoorbeeld als je bij Facebook zegt dat je 100 jaar oud bent.

Maar met al die nieuwe devices wordt liegen steeds lastiger. De devices vertellen namelijk altijd de waarheid. Zij kunnen gewoonweg niet liegen. Gelukkig bestaan er diensten die je kunnen voorzien van een leugen. En misschien dat in de toekomst de devices worden uitgerust met een knop voor “de leugen”.

Secret & Lies offer new ways to think about privacy and security … and other technical concerns

Toch zal er altijd een spanningsveld bestaan tussen feitelijk en ideaal gedrag als het gaat om liegen en geheimen.

If people like to tell lies and they are easier online, and through digital intermediation, where does that leaves us?

Tsja, dat is een hele goede vraag. Of gewoon nooit liegen (dat is natuurlijk een optie :))

WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com