Hoe eenvoudig wordt online informatie nu eigenlijk gevonden?

Die vraag stelde IDEA (het Institute for Dynamic Educational Advancement) zichzelf ook en dit resulteerde in een onderzoek waarbij gekeken is naar drie groepen en hoe zij online informatie eenvoudig vinden. De drie groepen zijn: non-profit organisaties en steden, web designers en bedrijfsleven en het algemene publiek.

Michael Douma (Executive Director IDEA) stuurde mij gister een email om mij op het onderzoek te wijzen en om te vertellen dat de resultaten online beschikbaar zijn. Daarnaast vertelde hij dat aan het einde van dit jaar er een tool wordt uitgebracht die ervoor zorgt dat online informatie nog eenvoudiger gevonden wordt. Ik begrijp nog niet helemaal wat hiermee wordt bedoeld maar als het goed is krijg ik een seintje als zij betatesters nodig hebben en uiteraard wil ik dan wel even helpen en kritisch naar het product kijken.

Maar goed het onderzoek en de resultaten. Die vind je hier. Een korte samenvatting voor hen die niet willen doorklikken, met wat aanvulling van mijzelf.

  • Designers onderschatten de waarde van een effectieve site.
    De ondervraagden vinden een site effectief als deze de behoefte vervult, als informatie soort van eenvoudig wordt gevonden en als zij nooit de weg kwijt raken op een site.

    Veelal zie je sites langskomen waarvan je weet dat het bedrijf of de organisatie niet echt heeft nagedacht over wat de bezoeker nu precies komt doen. Onlogische navigatie en teveel informatie spelen daarbij, naar mijn mening, een grote rol. Je hoeft niet alles online te vertellen. Als iemand meer wil weten vragen zij daar wel om. Dus houd het simpel en overzichtelijk. Ik heb ooit tijdens een sollicitatiegesprek tegen een sollicitatiecommissie van een bibliotheek gezegd dat de website niet oke was. Ik werd toen gevraagd wat ik zou veranderen. En ik zei: ik zou van de negen navigatie knoppen en zes weghalen….. Er volgde een diepe stilte. Ik legde uit. Wat bezoekers willen weten is hoe zij bij de catalogus komen, tot hoe laat de bibliotheek open is en wat het adres is en zij willen in contact komen met de bibliotheek. Drie knoppen dus, zoeken, wat/hoe/waar en contact. Dus geen informatie over de organisatiestructuur, links naar jaarverslagen en dat soort non-informatie. Gewoon eenvoudig en overzichtelijk. Ik heb de baan gekregen dus blijkbaar zag men iets in mijn idee, het is alleen nooit uitgevoerd en inmiddels werk ik ergens anders en houd ik mij niet langer bezig met webredactie of webdesign. Nog wel die van mijn weblog, maar voor weblogs gelden andere regels dan voor sites van bedrijven. Op weblogs mag het een onoverzichtelijk zooitje zijn omdat bezoekers vaak een kijkje nemen via een zoekmachine of een rss-feed. En daarnaast zijn tags en categorieën het middel om op blogs snel informatie te vinden.

  • Eenvoudige toegang tot complete informatie is het belangrijkste als het gaat om tevredenheid van site-bezoekers.
  • Een website moet er “goed” uitzien en up-to-date zijn. Investeer geld in een eenvoudige overzichtelijke site in plaats van fancy flashanimaties en multimedia. Nu zeg ik niet dat flashsites niet overzichtelijk kunnen zijn. Tuurlijk kan dat wel, maar springende en bewegende beelden schrikken de meeste sitebezoekers af en veelal raken zij het overzicht kwijt als zij de back-knop niet kunnen gebruiken.
  • Bezoekers willen snel informatie.Een traag geladen website met informatie dat net niet datgene is wat je zoekt is vreselijk frustrerend. Kijk dus kritisch naar je eigen site. Test deze op verschillende machines. Gebruik tools om te meten hoe snel een website laadt. Is deze te traag, pas hem dan aan. Laat de vormgeving niet leidend zijn als dit betekent dat de website hier sloom van wordt.
  • Bezoekers willen een breed scala aan onderwerpen. Dit spreekt bovenstaande natuurlijk tegen. Veel onderwerpen zonder onoverzichtelijk te zijn. Mhmhm, maar wat hiermee wordt bedoeld is dat sitebezoekers het op prijs stellen als zij onderwerpen te zien krijgen die zij niet hadden verwacht en op die manier op nieuwe ideeën worden gebracht. Sidebars met related links kunnen hierbij helpen. Of als je dit interessant vindt kijk dan ook hier eens naar meldingen doen het goed.
  • Designers zijn bijzonder optimistisch in hun aanname dat bezoekers hun weg op de site wel kunnen vinden maar het blijkt dat bezoekers het liefste nog aan de hand genomen willen worden. Blijkbaar raken bezoekers nog steeds de weg kwijt op websites. De bezoeker kent de site nu eenmaal niet zoals het bedrijf deze kent. De bezoeker komt niet elke dag op de site. Laat je oma de site bekijken en vraag haar of zij vindt wat ze zoekt…. is het antwoord nee… terug naar de tekentafel en opnieuw beginnen. Het is nu eenmaal zo dat bezoekers die de weg kwijtraken op de site niet terug komen om het nog een keer te proberen. Tenzij zij echt, maar dan ook echt, iets nodig hebben dat alleen op die site te vinden is.

Interessant onderzoek en ik kijk dan ook uit naar de uitnodiging voor het testen van de tool.

Gebruikt beeldmateriaal is afkomstig van Flickr – The Idea Guild van bealluc

WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com