Afgelopen weekend las ik in het Historisch Nieuwsblad (juni-augustus) over het Digitaal Vrouwenlexicon van Nederland. Het Vrouwenlexicon is een samenwerkingsproject van het Instituut voor Nederlandse Geschiedenis en het Onderzoeksinstituut voor Geschiedenis en Cultuur van de Universiteit Utrecht. In korte biografieën wordt het leven van de meest opmerkelijke vrouwen uit de Nederlandse geschiedenis tot 1850 geschetst. Inmiddels zijn er 650 biografieën geschreven en staan 170 biografieën op het punt om geplaatst te worden. De redactie zoekt nog steeds naar interessante voorbeelden en roept auteurs op om deze aan te leveren. Als het voorbeeld geselecteerd wordt mogen de auteurs, volgens een straks schema, de teksten schrijven. De vrouwen die worden beschreven zijn invloedrijk, beroemd of berucht geweest in de eigen tijd.
Onder aan elke pagina van een beschreven vrouw staat een knop reactie. En ik in mijn onschuld dacht dat ik daar een commentaar achter kon laten. Nu kan dat ook wel, alleen word ik doorgestuurd naar een formulier waar ik mijn vraag/opmerking kan plaatsen. Niemand die dat dus ziet, behalve dan de redactie. Jammer is dat wel, want met alle extra informatie kan niet alleen een redactie, maar ook andere lezers zichzelf informeren. Waarschijnlijk kost het bijhouden van de reacties teveel tijd om te modereren dat dit niet aanstaat en misschien komt dat wel in een volgende versie.
Maar ondanks dat een interessante site om af en toe eens een kijkje te nemen. Misschien toch abonneren op de nieuwsbrief – nee rss dat kennen ze nog niet.
Mooi initiatief en tegelijkertijd vind ik het ook aardig van jou dat je op een milde manier duidelijk maakt dat ze ook nog wat extra informatiemiddelen kunnen gebruiken.